Taukvielas un imunitāte

Taukvielas un imunitāte

Ne visi saprot un zina, cik liela nozīme cilvēka attīstības procesā un organisma pareizā funkcionēšanā ir taukvielām. Cilvēka organisms nespēj patstāvīgi ražot neaizstājamās taukskābes, tāpēc cilvēkam tās ir jāuzņem kopā ar uzturu. Gan pārāk mazai, gan pārāk lielai taukvielu devai ir nelabvēlīga ietekme uz cilvēka organismu.

Īpaši uzņēmīga pret taukvielu svārstībām ir organisma imunitāte, jo tās darbība ir cieši saistīta ar neaizstājamajām taukskābēm.

Tunča tartars ar avokado

Neaizstājamās nepiesātinātās taukskābes palīdz ražot eikozanoīdus – savienojumi, kas regulē organisma imūno statusu. Neaizstājamās nepiesātinātās taukskābes var arī regulēt to gēnu attīstību, kas atbild par organisma imūnās sistēmas darbību. Omega-3 un Omega-6 taukskābes konkurē savā starpā par ietekmi uz iekaisumu, jo eikozanoīdiem, kas tiek ražoti to ietekmē ir pretēja iedarbība. Omega-3 taukskābes mazina iekaisumu un tām ir labvēlīga ietekme uz organisma imunitāti, turpretim Omega-6 taukskābes, ja organismā ir to pārpalikums, veicina iekaisuma attīstību. Vienīgais izņēmums no Omega-6 grupas ir gamma linolēnskābe (GLA), kam arī ir iekaisumu mazinoša iedarbība.

Spinātu salāti ar olu

Iekaisums ir organisma reakcija uz, piemēram, patogēno mikroorganismu uzbrukumu, svešu vielu vai toksīnu parādīšanos organismā. Tā ir sarežģīta reakciju virkne, kas izpaužas kā sasārtums, piepampums, sāpes un paaugstināta ķermeņa temperatūra, taču uzreiz var arī nebūt ārēji pamanāmu un jūtamu simptomu.

Pēc Mērilendas (Maryland) Universitātes pētnieku ziņojumiem, Omega-3 taukskābes palīdz samazināt iekaisumu. Neskatoties uz to, ka Omega-3 labvēlīgi iedarbojas uz organismu, ir jāatceras, ka svarīga ir atbilstoša Omega 3 un 6 taukskābju proporcija, kurai ideālā gadījumā būtu jabūt attiecībā 1:1, taču reālistiskāks mērķis būtu 1:3. Tas nodrošina atbilstošu organisma imunitātes darbību.

Mazsālīts lasis

Cita veida saslimšanas, kas saistītas ar izmainītu organisma imunitātes darbību ir autoimūnās slimības. Tā ir situācija, kad mūsu pašu imūnsistēma vēršas pret savu organismu, tā vietā, lai cīnītos ar vīrusiem un baktērijam un citām svešķermeņu daļiņām. Pie tādām saslimšanām tiek pieskaitīts, piemēram, reimatoīdais artrīts un sistēmiskā sarkanā vilkēde. Pētījumi rāda, ka palielināta Omega-3 taukskābju deva uzturā varētu labvēlīgi ietekmēt veselības stāvokli. Īpaši labvēlīgi iedarbojas reimatoīdā artrīta gadījumā – samazinot sāpes, kā arī rīta locītavu stīvumu. Reimatoīdā artrīta gadījumā būtisku labvēlīgu iedarbību sniedz mononepiesātināto taukskābju lietošana uzturā, piemēram, olīveļļa, avokado vai rapšu eļļa, jo tās konkurē ar iekaisumu attīstošajām Omega-6 taukskābēm, ierobežojot to potenciāli nelabvēlīgo iedarbību.

Autors: taukvielas.lv

Foto: Depositphotos.com

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes