Iepazīstieties, iespējams jaunākais kulinārijas blogeris Latvijā - Pipars!

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No privātā arhīva

Blogeris ir tas cilvēks, kura galvenais uzdevums ir dalīties ar saviem ieteikumiem, novērojumiem, viedokli un atsauksmēm savas izveidotās kopienas jeb auditorijas robežās. Šodien mūsu saruna ar, iespējams, jaunāko kulinārijas blogeri Latvijā - Rojs Puķe. Rojam šobrīd ir 12. gadu, savu blogu www.pipars.lv raksta no 9 gadu vecuma un nu jau ar Roja viedokli rēķinās un blogeru starpā par iesācēju neuzskata. Ir daudzas vietnes, kuras Roja pagatavotās receptes ir publicējušas saviem apmeklētājiem.

Kā tu pievērsies savam blogam?

Mani vecāki ar ēdienu pagatavošanu ir uz "TU" cik sevi vien atceros. Arī mammai kādreiz bija savs blogs un tēma tā pati. Tad ar laiku ēdienu bildēšana mammai kļuva par darbu un arī es redzēju, kā tiek bildēti ēdieni, kā tie tiek gatavoti un man tas patika. Kādu dienu vecākiem teicu, ka gribu savu mājas lapu un viņi manu domu uzreiz atbalstīja. Vakarā jau kopā ar vecākiem meklējām pieejamos domēnus (mājas lapas nosaukums) un tas nebija viegli, jo daudz domēnu vārdu jau ir reģistrēti un domēnam ir jāizsaka vietnes tēma. No paša sākuma zināju, ka rakstīšu par ēdienu tēmu. Domas bija dažādas - kanapē, rosols un tamlīdzīgi. Ja pipars.lv būtu bijis aizņemts, tad droši vien mans blogs sauktos "kanapē". Bet pipars.lv bija brīvs un šodien esmu priecīgs par to. Tad tētis sazinājās ar dizaineri Lauru Ozolu un vienojās par mana logo izveidi. Pirmajā logo versijā apakšā ir rakstīts - bērns virtuvē..., tagad tieši šo "bērns" liekas vajag izņemt. Nu jau esmu pusaudzis (smaida), bet to, protams, logo nelikšu.

Foto: no privātā arhīva

Kas ir tava bloga apmeklētāji?

Nu, pamatā māmiņas un bērni. Manas receptes ļoti bieži pārpublicē arī www.maminuklubs.lv, jo ideja ļoti vienkārša. Es ar savu darbošanos virtuvē iedrošinu citus bērnus manā vecumā gatavot un, iespējams, iedrošinu arī viņu vecākus ļaut bērnam rosīties virtuvē. Ja tā paskatās, tad iemācīties gatavot ir nepieciešams ikvienam, jo ne visu dzīvi tev mamma gatavos pusdienas un vakariņas. Pienāks brīdis, kad nāksies iepazīt virtuves priekus un tas, manuprāt, ir lielisks piedzīvojums! Ļoti bieži manā blogā ienāk "apmaldījušies" (vecāki tā viņus sauc) un raksta dažādas sūdzības par kafejnīcu ar tādu pašu nosaukumu un tad man jābrīnās - vai cilvēki tiešām neskatās kam viņi raksta?

Savā blogā raksti ne tikai par ēdieniem un publicē receptes, bet arī par kafejnīcām un ceļojumiem, kuros esi bijis.

Jā! Jo domāju, ka arī tas varētu būt interesanti maniem bloga lasītājiem. Katrā ziņā, es cenšos to izdarīt maksimāli saprotami un īsi. Man pašam baigi nepatīk gari rakstīt, kur nu vēl lasīt kāda sarakstītos garos darbus.....

Foto: no privātā arhīva

Ir daži izplatīti mīti par blogeriem. Lūdzu nokomentē tos

– blogera galvenais uzdevums ir atspoguļot tikai pozitīvas atsauksmes par dažādiem produktiem.

Noteikti nē! Blogs ir tāda kā mana pārdomu klade, tikai publiski pieejama. Es savā blogā publicēju receptes, kuras man pašam garšo un rakstu godīgi, arī par to kas man nepatīk. Un patīk!

– blogera darbs ir vienkāršs, to var darīt visi.

Domāju, ka vienkāršs tas nav, bet to tiešām var darīt jebkuršs. Vienīgi jautājums, vai tas ko tu raksti ir kādam vajadzīgs un šķiet interesants, bet to jau var pateikt tikai ar laiku. Katrā ziņā, ja gribās, tad jāraksta! Nav jau obligāti sākumā ieguldīt naudu mājas lapas izveidē. Ir daudz bezmaksas blogu izveides iespēju, tas pats blogger.com vai wordpress.com

– blogeris var rakstīt par visu, ievērojami piepušķojot faktus.

To darīt, protams, var, bet kāda jēga? Uzrakstīt par konfekti, ka viņa man palīdz atgūt enerģiju pēc smagas nedēļas? Bloga lasītāji pārliecināsies par pretējo un tu būsi mānijies. Nav pareizi un nevienam no tā nekāda labuma, arī konfektes ražotājam ne. Šodien jāapzinās, ka rakstam, kuru tu publicē ir jābūt godīgam. Viņš var būt subjektīvs, bet godīgs.

Kuras valstis jau esi apceļojis?

Esmu, protams, mazliet paceļojis pa Latviju. Vairākkārt biju Igaunijā, Lietuvā, Zviedrijā un tad jau nedaudz tālāk - Polija, Vācija, Beļģija, Francija un tālākais mans šī brīža ceļojums ir Tenerife, Kanāriju salas. Par šo ceļojumu nekādi nevaru saņemties uzrakstīt, jo emociju patiešām bija daudz un raksts, laikam, tomēr būs garš..., bet varu apsolīt - tuvākajā laikā uzrakstīšu!

Foto: no privātā arhīva

Uz kurieni noteikti vēlies aizceļot?!

Japāna, ASV un Norvēģija! Tās ir manā ceļojumu sarakstā un noteikti tur būšu!

Tu vispār esi mērķtiecīgs?!

Man jau liekas, ka jā, bet pašam grūti to pateikt. Grūti sevi novērtēt.

Kā tu redzi savu blogu pēc gadiem astoņiem, kad tev pašam būs divdesmit gadu?

Nū, tas noteikti būs arī angļu valodā, bet tēmas jau tās pašas: garšas, receptes un ceļojumi ar garšu.

Kādas kardinālas izmaiņas šo gadu laikā tavu blogu varētu skart?

Nu, es jau nezinu, viss attīstās tik ātri. Šobrīd aizvien populārāks paliek video un es esmu izveidojis arī savu kanālu vietnē youtube (Pipars.lv). Mēneša laikā man jau ir 300 sekotāju un mani tas priecē. Centīšos savu video kanālu attīstīt un sekot līdzi izmaiņām interneta vidē.

Foto: no privātā arhīva

Bet pamata tēma jau nemainīsies un būs tā pati - kulinārija?!

Domāju, ka jā. Dažādas receptes, ēdienu testi, vietu apskati un dažādi izaicinājumi. Domāju, ka šī tēma par ēdienu būs aktuāla vienmēr, jo cilvēki bez ēdiena nevar un ēdīs vienmēr!

Paldies par interviju un lai tev izdodas!

Paldies, ka uzaicinājāt, arī jums paldies un laimīgu visiem 2018. gadu!

Intervijas autors: Bonappetit.lv

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu