Aizsargāto produkta nosaukumu “Jāņu siers” drīkst izmantot seši Latvijas ražotāji

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Tuvojoties Līgo svētkiem, Pārtikas un veterinārais dienests ķimeņu siera ražotājiem un patērētājiem atgādina – produkta nosaukumu “Jāņu siers” drīkst izmantot tikai uzņēmumi, kas iekļauti Garantētu tradicionālo īpatnību produktu reģistrā. Šobrīd tādi ir seši ražotāji – “Valmieras piens”, “Dundaga”, “Lazdonas piensaimnieks”, “Rankas piens”, “Straupe” un “Jaunpils pienotava”.

Jāņu siers

Foto: Depositphotos.com

“Jāņu siers”, tāpat kā salināta rudzu rupjmaize un sklandrauši, ir pagaidām vienīgie Latvijas produkti, kas reģistrēti kā produkti ar garantētu tradicionālo īpatnību (GTĪ). Tas nozīmē, ka tie ražojami pēc tradicionālas receptes un tehnoloģijas. Iekļaujot produktus GTĪ reģistrā, tie tiek pasargāti no pakaļdarinājumiem, kas neatbilst tradicionālajai produkta ražošanas receptei un tehnoloģijai.

Eiropas GTĪ reģistrā iekļautu produktu var ražot jebkurš uzņēmums, kurš var pierādīt, ka ražošanā izmanto tradicionālo produkta ražošanas recepti un tehnoloģiju.

Jāņu siers ar zaļumiem

Foto: Depositphotos.com

Ja uzņēmums uzskata, ka var šos kritērijus izpildīt, tam ar iesniegumu jāvēršas Pārtikas un veterinārajā dienestā, kas veiks pārbaudi uzņēmumā.

“Arī citi ražotāji drīkst ražot ķimeņu sieru, izmantojot savas jau ierastās, īpašās receptes”, saka PVD Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Una Rubīna, “tomēr saukt par “Jāņu sieru” to nedrīkst, jo šis nosaukums ir aizsargāts”.

ES aizsargāto produktu reģistrs – skatīt

Informāciju sagatavoja
PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja
Ilze Meistere

Autors: Bonappetit.lv

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu