“Laimas” šokolādes muzejā unikāla šokolādes skulptūru izstāde

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijā mīlētākā saldumu zīmola “Laima” šokolādes muzejā 27. janvārī ar īpašu performanci tika atklāta mākslinieka-konditora Hatzidakis Emmanouil šokolādes skulptūru izstāde "Chocolate feelings”. Performances laikā mākslinieks skatītāju acu priekšā radīja šokolādes skulptūru, kura tagad papildina izstādi.

Foto: publicitātes

Hatzidakis Emmanouil dzimis 1977. gadā Grieķijas salā Krētā, Iraklijā. Konditora profesiju ieguvis, no agras jaunības strādājot lielākajās viesnīcās Grieķijā, kā arī vēlāk ārpus tās. Mākslinieks pirmo savu izstādi atklāja 2009.gadā. Pērn guvis pieredzi arī vienā no prestižākajām viesnīcām Londonā un gardēžu restorānā Rīgā. Piedalījies daudzos starptautiskos konkursos un sarīkojis vairākas, tostarp labdarības izstādes Grieķijā un Latvijā. Konditoram pieder arī veikals Grieķijā, kurā var iegādāties viņa veidotos šokolādes mākslas darbus. Mākslinieks ar savu performanci uzstājas tikai Latvijā un Grieķijā, kas padara pašlaik apskatāmo izstādi unikālu un neatkārtojamu.

Foto: publicitātes

Izstādē izvietotās skulptūras ir mākslas darbi, kur ikviens darbs ir veidots ar rūpību. Mākslinieks šajā izstādē nolēma gatavot skulptūras, kurās ietverti cilvēku seju attēli, jo Hatzidakis Emmanouil jau sen aizraujas ar seno mākslu. Mākslinieks bija redzējis seju izstādi, kur eksponētie objekti bija veidoti no māla, kas sniedza viņam iedvesmu šai izstādei “Laimas” šokolādes muzejā. Mākslinieka radītās šokolādes skulptūras ir izgatavotas no baltās šokolādes, bet galvenokārt no tumšās, jo tā ir daudz cietāka un stingrāka, kas ļauj vieglāk veidot formas. Viena šokolādes mākslas darba pagatavošanai mākslinieks-konditors vidēji izmantoja 1kg šokolādes (kopējais 8 skulptūru svars ir 8 kilogrami). Šokolāde netiek apstrādāta ar jebkādiem līdzekļiem. Šokolādes skulptūras ir veidotas no dabīgas šokolādes un pie pareiziem temperatūras uzglabāšanas kritērijiem var tikt saglabātas mūžīgi.

Foto: publicitātes

Vienas šokolādes skulptūras radīšana ir ilgs process, kas var aizņemt pat nedēļu, jo šokolādes masa tiek kausēta, tad atdzesēta un veidota, un pēcāk atkal papildināta ar vajadzīgajiem elementiem. Šos mākslas darbus var iemācīties veidot ikviens, kuram ir vismaz pamata zināšanas par tēlniecību un skulptūru veidošanu, tomēr būtiski ņemt vērā, ka materiāls ir šokolāde, līdz ar to ir jāņem vērā šokolādes unikālās īpašības – kušanas un sacietēšanas temperatūra.

Foto: publicitātes

Izstāde ikvienam muzeja apmeklētājam būs pieejama līdz 10.februārim.

“Laimas” šokolādes muzejs sagaida, cienā un iedvesmo, tas ļauj darboties un iepazīt “Laimas” stāstu un šokolādes ražošanas tradīcijas ar visām maņām – ieraugot, izgaršojot, sadzirdot un sajūtot. Muzejs ir iecienīts apskates objekts gan Latvijas, gan ārvalstu viesu vidū. Tā ekspozīcijas iekārtošanā ir izmantoti 100 kilogramu īsto kakao pupiņu, savukārt tā vecākajam eksponātam ir vairāk nekā 120 gadu. Kopš muzeja atklāšanas 2013.gada decembrī to ir apmeklējuši 144 622 saldummīļi no Rīgas, Latvijas un visas pasaules. Pērn muzeju ir apmeklējuši 41 380 viesi, kas ir par 16% vairāk nekā 2016. gadā.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu