Latvijas iedzīvotāji mācās baudīt ēdienu

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: receptes.lv

Pēc bagātīga svētku mielasta bieži vien nākas cīnīties ne tikai ar pārēšanās sajūtu, bet arī ar sirdsapziņas pārmetumiem par lieki uzņemtajām kalorijām. Kā maksimāli izmantot vasarā pieejamo vitamīnus? Kā apvienot garšīgo un veselīgo? Par to un citām latviešu ēšanas tradīcijām stāsta uzņēmēja, zīmola musli «Graci» radītāja un Biznesa augstskolas Turība absolvente Alise Balgalve.   Foto: PantherMedia/ScanPix

Iecienītākais brokastu ēdiens - putra

Latvijas iedzīvotāji ēšanas kultūras jomā joprojām turpina izglītoties un attīstīties. Pastāv uzskats, ka muslis ir tikai brokastu ēdiens, bet to droši var izvēlēties arī citās ēdienreizēs, piemēram, launagā. Pētījumi gan liecina, ka pagaidām muslis un tamlīdzīgi pārtikas produkti vēl nav iekarojuši savu vietu uz latviešu brokastu galdiem. Vispopulārākais brokastu ēdiens ir putra, 2. vietā ierindojas dažādas sviestmaizes, 3. vietā – omlete un tikai tad seko dažādas sausās brokastis, musli pārslas u.tml. Liela daļa cilvēku neēd brokastis vispār vai izvēlas ātru uzkodu pa ceļam. 
                                         GRACI ceptā putra                                                                                         GRACI Musli kārtojums

Latvijas iedzīvotāji mācās baudīt ēdienu

Latvijā ir labas kvalitātes vietējā pārtika, tā ir vērtīga un bagāta uzturvielām. Tas sniedz iespēju mums ēst veselīgi. Lai gan Latvijas iedzīvotājiem patīk garšīgi paēst, patiesībā mēs vēl tikai mācāmies baudīt ēdienu. Īstenam latvietim patīk sāta sajūta, kad ir kārtīgi paēsts. 
Izvēlies atšķirīgu ēdienkarti vasarā un ziemā

Vasarā noteikti uzturā jālieto visus vietējos produktus, visu, kas aug mūsu klimata zonā. Jo īsāks produkta ceļš no lauka līdz šķīvītim, jo labāk! Latvijas upenēs ir astoņas reizes vairāk C vitamīna, nekā citronā. Vietējās ogas arī saldētā veidā ir vērtīgākas par importa augļiem. 

Organisms pats pasaka priekšā, ka vasarā vēlas vieglāku uzturu. Neiztrūkstoša vasaras ēdienkartes sastāvdaļa ir aukstā zupa, tāpat vairāk vajadzētu ēst zivis, svaigus salātus u.tml. 

Receptes.lv

Foto: PantherMedia/ScanPix

Vai veselīgs nozīmē negaršīgs?

Ēdiena garšu veidojam mēs paši – standarta produktos, kas iegādājami jau sagatavoti, garša visbiežāk ir ļoti pārsātināta. Par laimi, latvieši šajā ziņā tik daudz negrēko un salīdzinoši maz iegādājas jau gatavus produktus. Labāk izvēlēties ātri uzceptas olas, nevis sasaldētu maltīti, kas jāsilda mikroviļņu krāsnī. Sasaldētie, gatavie produkti bojā mūsu izpratni par garšu.

Veselīgs uzturs var būt arī garšīgs – viss atkarīgs no tā, kā mēs to jūtam! Pievienot ēdienam mazāk sāls vai cukura, mēs izjutīsim vairāk garšas nianses. 

Vislabākais, garšīgākais un veselīgākais našķis vasarā ir dažādas ogas un augļi. Dažādībai var pievienot kādu jogurta mērcīti. Bieži vien mēs ēdam ar acīm, tāpēc nedrīkst aizmirst arī par ēdiena noformējumu un vidi, kādā mēs ieturam maltīti. Iespēju robežās vasarā jācenšas ieturēt maltīti brīvā dabā. 

Receptes.lv

Foto: PantherMedia/ScanPix
KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu